Novejše tehnologije ogrevanja tal s toplotno črpalko

admin

Novejše tehnologije ogrevanja našega doma so mnogo bolj učinkovite v primerjavi z bojlerji, kotli in drugimi grelnimi telesi. Napredek v razvoju HVAC sistemov nam omogoča, da napajamo talno gretje s toplotno črpalko. Ta večino tople energije pridobi iz zunanjega zraka s pomočjo vgrajenega kompresorja. Toplotno črpalko je mogoče priklopiti tudi že na obstoječe radiatorje in številne naprave za gretje, kar zmanjša stroške prenove doma. Obenem pa poenostavi nadgradnjo na bolj ekološki način ohranjanja primerne temperature v večjih in manjših nepremičnin.

Delovanje toplotne črpalke

Klimatske naprave in toplotne črpalke delujejo po istem principu. Za ogrevanje ne potrebujejo grelcev. Vso potrebno toploto pridobijo iz zunanjega zraka, ki mu povečajo temperaturo s pomočjo kompresorja in številnih drugih komponent. To izredno učinkovit način pridobivanja tople energije, saj ne potrebujemo fosilnih goriv in ne onesnažujemo okolja.

Tallno gretje s pomočjo toplotne črpalke
Tallno gretje s pomočjo toplotne črpalke

Toplotne črpalke so idealne naprave za priklop na obstoječo ali novo talno gretje v našem domu. To storijo tako, da hladen zrak ogrejejo s kompresorjem in tekočo hladilno tekočino. Poznamo pa tudi zrak-zemlja toplotne črpalke, ki pridobivajo toploto iz globine zemlje in jo prenašajo v naš dom.

Hibridne toplotne črpalke 

Veliki proizvajalci hladilnih in grelnih sistemov neprestano izboljšujejo svoje naprave. V zadnjih nekaj letih so vedno bolj popularne hibridne toplotne črpalke. Delujejo tako, da si delijo breme gretja z drugimi napravami v našem domu. Deluje lahko s bojlerjem, kotlom ali drugim grelnim telesom, da nam v najbolj mrzlih mesecih nudi primerno klimo v našem domu. Uporabimo jih lahko tudi za talno gretje, kot tudi ogrevanje radiatorjev.

Kako deluje hibridna toplotna črpalka?

Proizvajalci, kot je Hitachi, ponujajo hibridne črpalke, ki delujejo izmenično. Uporabljajo tehnologijo zrak-zrak in zemlja-zrak. V bolj mrzlih dneh pridobijo toploto iz geosonde ali zemeljskega kolektorja. Ko pa je zunanja temperatura višja, pa segreva naš dom preko toplote iz zraka.

Zelena tehnologija za ogrevanje

Moderne toplotne črpalke se smatrajo kot prihodnost ogrevanja skoraj vseh nepremičnin. So bolj ekološka izbira od peči na drva ali olje, saj veliko manj obremenjujejo okolje. Delujejo tudi pri nižjih temperaturah, kar pomeni, da bolje porabijo ustvarjeno toplo energijo, če jih primerjamo s klasičnimi pečmi. Tako bomo pri talnem ogrevanju kopalnice, dnevne sobe in drugih prostorov porabili veliko manj električne energije. Približno 75% toplote pridobi toplotna črpalka iz zunanjega zraka. Za ostalih 25% pa je potrebna električne energija, ki poganja kompresor, ventilator in druge mehanske dele. 

Priporočljivo je, da se pred nakupom naprave za talno gretje posvetujemo s strokovnjakom. Ta nam bo najbolje znal svetovati o primeri moči in drugih lastnostih grelne tehnologije, ki je najbolj primerna za naš dom.

Iz iste kategorije:

Next Post

Zobni vsadki za lep nasmeh

Kljub močnemu napredku v postopkih in tehnologiji zobozdravstva, veliko ljudi vsako leto utrpi izgubo enega ali več zob. Do tega lahko privedejo številne bolezni in poškodbe. Dolgo časa sta bili izdelava proteze ali mostička glavni rešitvi, če smo izgubili zobe. Dandanes pa so zobni vsadki najboljše nadomestilo oziroma rešitev za […]
Zobni vsadki lahko povrnejo lep nasmeh

You May Like

Subscribe US Now