Zakaj se uporablja kolagen v prahu?

admin

Kolagen je beljakovina, ki je v našem telesu najbolj zastopana. Vendar pa se z leti njegova proizvodnja poslabša, zato ga je priporočljivo uživati v obliki prehranskih dopolnil. Ena od teh je tudi kolagen v prahu.

Prvi znaki pomanjkanja kolagena v našem telesu najprej opazimo v gubah, povešeni koži in bolečinah v sklepih. Slabša proizvodnja kolagena je najpogosteje posledica staranja, celoten proces pa lahko pospešijo tudi drugi dejavniki, kot so prehrana, življenjski slog in tudi večja izpostavljenost soncu.

Kaj je kolagen in zakaj je pomemben?

In verjetno se na tem mestu že sprašujete, zakaj je toliko govora o kolagenu. Gre za strukturno beljakovino, ki se nahaja v naših mišicah, sklepih, koži, krvnih žilah, prebavnemu sistemu in tetivah. Obstaja kar 28 znanih tipov kolagena, ki so sestavljeni večinoma iz aminokislin glicina, prolina in hidroksiprolina. 

Prve znake pomanjkanja kolagena v telesu opazimo v obliki gub, povešene kože in bolečin v sklepih.

Ena najpomembnejših nalog kolagena je ohranjanje zdravih kosti in vezivnega tkiva, saj jim to zagotavlja trdno strukturo in elastičnost. To se odraža v zdravem in mladostnem videzu kože ter močnih in elastičnih tetivah, ligamentih, kosteh in sklepih.

Ker pa z leti funkcija fibroblastov (celice, ki proizvajajo kolagen) oslabi, se to odraža tudi v manjši proizvodnji kolagena. To lahko najprej opazimo v nagubani in manj elastični koži, bolečinah v sklepih in mišicah ter šibkih kosteh.

Kolagen v hrani

Če želimo nadomestiti kolagen v našem telesu, potem je edini način, da uživamo živila, ki spodbujajo naraven proces proizvodnje kolagena. V to skupino sodijo predvsem živila bogata z beljakovinami, tu pa ne smemo pozabiti tudi na hrano bogato z vitaminom C, ki dodatno spodbuja sintezo kolagena. 

Med najbolj pomembnimi prehranskimi viri kolagena so zagotovo meso in ribe oziroma živalska koža in kosti. Prav tako je priporočljivo uživati jajca, stročnice in zelenjavo kot so špinača, ohrovt, rdeča pesa in paradižnik. Zelo dober vir beljakovin pa so tudi različni oreščki.

Kako lahko nadomestimo pomanjkanje kolagena?

V večini primerov pa je tako, da vnašanje kolagena s prehrano ne more v celoti nadomestiti zmanjšane proizvodnje kolagena v telesu. Zato je v takšnih primerih priporočljivo kolagen zaužiti preko prehranskih dopolnil, ki so lahko v obliki tekočih pripravkov, tablet, kapsul ali prahu.

Ne glede na to, ali izberete kolagen v prahu ali katerokoli drugo obliko kolagena, je pomembno, da je v obliki hidrolizata. To pomeni, da je velikost kolagenskih peptidov čim manjša, saj se na ta način v telo lažje in hitreje absorbira. Pri izbiri pravega prehranskega dopolnila s kolagenom pa morate biti pozorni tudi na vsebnost kolagena – ta se lahko giblje od slabih 20 mg pa vse tja do 5–10 g.

Iz iste kategorije:

You May Like

Subscribe US Now