Zobni kamen še zdaleč ni samo estetska nadloga

admin

Zobni kamen se nabira na oblogah zob in je dobro poznan prav vsem. Čeprav večina meni, da gre predvsem za estetsko težavo v ustih, pa v resnici prinaša še druge težave oziroma nevarnosti.

In kako zobni kamen sploh nastane? V ustih lahko najdemo najrazličnejše bakterije. Med njimi so tudi takšne, ki so povsem neškodljive. Nekatere med njimi pa imajo sposobnost, da se lahko ob mešanju s hrano, mrtvimi celicami ter slino prilepijo na površino zob. Obloge se najpogosteje nabirajo ob stiku dlesni in zobu ter na površinah, ki so nekoliko težje dostopne za čiščenje. Takšne mehke zobne obloge imenujemo plak.

Mehke obloge so v ustih navadno nevidne

Mehke obloge zob se neprestano tvorijo, v ustih pa so pogosto povsem nevidne. Če se v določenem času ne odstranijo, pričnejo mineralizirati. To pomeni, da nase pričnejo vezati minerale iz sline. Najpogosteje gre za fosfatne ter kalcijeve soli. Na takšen način se bakterije učinkovito zaščitijo pred zunanjimi vplivi, ne nazadnje tudi pred zobno ščetko.

Zobni kamen je trda, poapnela obloga, ki prekriva zobe in dlesni.
Zobni kamen je trda, poapnela obloga, ki prekriva zobe in dlesni. Če oblog ne odstranjujemo redno s ščetkanjem in nitkanjem, se v 24 do 72 urah strdijo in postanejo zobni kamen.

Zobni kamen torej nastaja iz mehkih oblog, ki niso očiščene, in sicer z nalaganjem omenjenih mineralov. Praviloma je nastajanje takšnega kamna znak slabe ustne higiene. Po kolikšnem času pa plak prične mineralizirati, pa je odvisno od sline posameznikov. Pri nekaterih se tako zobni kamen lahko pojavi že v manj kot enem dnevu, pri drugih pa se ne pojavi, četudi si nekaj dni ne čistijo zob.

Redno odstranjevanje zobnega kamna

Odstranjevanje zobnega kamna mora biti redno. V nasprotnem primeru kvari estetski izgled zob, slabi obzobna tkiva, povzroča krvavenje dlesni, onemogoča kakovostno čiščenje zob, omogoča nastanek kariesa.

Odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku in odličen rezultat posega.

Neredno odstranjevanje zobnega kamna je lahko tudi vzrok za številna bolj resna sistemska obolenja. Ne nazadnje pa to povzroča tudi izjemno slab zadah ter občutek nečistosti zob.

Odstranjevanje mehkih zobnih oblog

Kamen na zobeh torej ni nekaj povsem samoumevnega v naši ustni votlini, temveč nekaj, kar lahko s temeljitim in rednim odstranjevanjem mehkih zobnih oblog učinkovito preprečujemo. Tovrstne obloge lahko uspešno odstranimo že samo z redno uporabo zobne ščetke in ustne nitke. Ko pa se mehke obloge spremenijo v kamen, na žalost prav nobena zobna ščetka ni kos tej nalogi.

Iz iste kategorije:

Next Post

Lepotna kirurgija je intimna odločitev posameznika

Odločitev za estetski poseg je intimna odločitev. Za dosego najboljšega rezultata je ustrezna izbira posega ter lepotnega kirurga izjemno pomembna. Kakovostna lepotna kirurgija stremi k lepoti pa tudi k zadovoljstvu strank oziroma pacientov. Pri vseh estetskih posegih je najpomembneje, da se poudari lepota stranke. S tem se ji povrne samozavest […]
Lepotna kirurgija, lepa ženska pred ogledalom

Subscribe US Now