Koristne informacije za varno delo z motorno žago

admin

Pred začetkom dela z motorno žago je ključnega pomena, da se ustrezno zaščitite. Obvezna je zaščita glave, oči, ušes, rok, nog in stopal. Zaščitna čelada z vizirjem in slušalkami ščiti pred hrupom ter letečimi vejami in ostružki. Prav tako morate nositi zaščitne hlače in čevlje z ojačanimi vložki, da zagotovite varnost svojih nog.

Redno nastavljanje verige je ključno za pravilno delovanje motorne žage.

Kako pravilno zagnati bencinsko motorno žago?

Ko zaženete bencinsko motorno žago, jo postavite na tla tako, da je meč prost in stabilen. Uporabite stikalo na zadnjem ročaju, podobno ključavnici za vžig na avtomobilu. Ko je stikalo v položaju “I”, je žaga pripravljena za delo; v položaju “O” (STOP) pa je bencinska motorna žaga izklopljena.

Kako pravilno držati motorno žago?

Ko uporabljate motorno žago, jo vedno držite z obema rokama. Roke naj prijemajo ročaje tako, da je palec ovit okoli ročaja, kar zagotavlja boljši oprijem. Žago držite čim bolj stabilno, z ročajem v sredini in zadaj, kar povečuje varnost in olajša delo.

Pri žaganju je pomembno, da izberete stabilen položaj. Noge naj bodo razmaknjene in poravnane, da vam omogočijo trdno in varno držo. Izogibajte se delu z motorno žago na lestvah ali drevesih, saj to povečuje tveganje za nesreče in otežuje nadzor nad žago.

Nega motorne žage – nastavljanje, mazanje in oljenje

Redno nastavljanje napetosti verige je ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo vaše motorne žage. Uporabite napenjalni vijak verige, da prilagodite napetost, saj nepravilna nastavitev lahko povzroči hitrejšo obrabo vodilne palice ali pogostejše skakanje verige. Poleg tega je pravilno mazanje z verižnim oljem bistveno, saj pomanjkanje olja lahko poškoduje meč in verigo. Pri bencinskih žagah pazite, da ne zamenjate rezervoarja za olje z rezervoarjem za gorivo. Nekateri modeli vključujejo samodejno mazanje verige in regulator za količino olja, kar poenostavi vzdrževanje. Čiščenje motorne žage po vsakem uporabi je prav tako nujno.

Čiščenje motorne žage – pomembnost redne nege

Redno čiščenje motorne žage je potrebno za odstranitev umazanije, kot je smola, ki se lahko nabere na napravi. Po vsakem delu odstranite verigo in očistite žago, pri čemer posebej pozornost namenite verigi, ki mora biti vedno naostrena. Če ste se tega naučili, lahko verigo ostrite sami, sicer pa se posvetujte s strokovnjakom. Pri bencinskih motornih žagah je treba po vsaki uporabi očistiti zračni filter, priključek za olje, vodilo in rebra cilindra. Sledenje navodilom za vzdrževanje v priročniku vam pomaga ohranjati motorno žago v dobrem stanju.

Nasvet za hobi gozdarje

Če nameravate sekati drva v gozdovih ali profesionalno uporabljati motorno žago, je priporočljivo pridobiti licenco za motorno žago. Ta licenca dokazuje vašo usposobljenost in je pogosto povezana z obveznim nezgodnim zavarovanjem. Tečaje za pridobitev dovoljenja organizirajo gozdne uprave ali prodajalne strojne opreme.

Iz iste kategorije:

Next Post

Zakaj se uporablja kolagen v prahu?

Kolagen je beljakovina, ki je v našem telesu najbolj zastopana. Vendar pa se z leti njegova proizvodnja poslabša, zato ga je priporočljivo uživati v obliki prehranskih dopolnil. Ena od teh je tudi kolagen v prahu. Prvi znaki pomanjkanja kolagena v našem telesu najprej opazimo v gubah, povešeni koži in bolečinah […]

You May Like

Subscribe US Now