Fasade so zaščitne obleke za stavbe

admin

Ime fasade izhaja iz francoskega jezika in pomeni zunanjo stran stavbe ali pročelje. Z vidika arhitekture je pročelje stavbe najbolj pomembno, saj pove veliko o celotni stavbi. Pročelje je prvo, kar človek vidi, ko pogleda stavbo, in to stavbo predstavlja. Je zaključni sloj objekta.

Naloga fasade je tudi ta, da poveže zunanjo obliko z notranjostjo stavbe. Nepoznavalci bodo morda povedali, da gre za klasični omet. Posamezniki z več znanja pa se bodo zavedali, da obstaja več različnih zaključnih slojev fasade. Pri izbiri pročelja je treba najprej razmisliti o tem, v kakšnem okolju se stavba, ki potrebuje novo obleko, nahaja.

Fasade za alpski in primorski svet

Ni vsaka vrsta fasade primerna za vsak objekt in vsako okolje. Pomembna značilnost slovenske dežele je namreč razgiban relief, ima alpsko, dinarsko-kraško, sredozemsko in panonsko območje. Vsa našteta območja imajo svoje značilnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri fasade.

fasade

Vrsta pročelja v alpskem svetu se bo razlikovala od pročelja na Primorskem. Okolje, v katerem se stavba nahaja, bo vplivalo tudi na izbiro barve fasade. Na določenih območjih bi nekateri barvni odtenki izstopali na način, ki ni pozitiven. Kako pa veste, kdaj je čas za obnovo pročelja? Odgovor je: kadar koli želite, izjema je le čas, ko temperature padejo pod nič stopinj Celzija.

Fasade preženejo škodljivo klimo

Pri izbiri fasade in izvajalca naj ne bo ključni dejavnik cena. Nizka cena marsikdaj napoveduje pomanjkanje kakovosti, tako izbranih materialov kot tudi površno izvedbo. Pročelje je naložba v dom in garancija za prijetno bivanje. Morebitnim višjim začetnim stroškom lahko sledijo položnice, na katerih bodo zneski bistveno nižji.

S kakovostnim pročeljem pozimi ne bo potrebe po pretiranem ogrevanju in oteženemu gibanju zaradi več plasti oblačil, ki bi jih nosili, da se ne bi tresli od mraza. Poletja bodo zaradi dobre fasade ne le bolj znosna, temveč bo v prostorih celo prijetno in predvsem hladneje. Zakaj bi zapravljali za klimo in si ogrožali svoje zdravje, če lahko dobro pročelje reši vaše težave?

Iz iste kategorije:

Next Post

Baterijski vrtalnik z lahko baterijo

Že ime baterijski vrtalnik pove, da orodje za vrtanje deluje na baterijo. V spletni trgovini Metal Mikulič je na voljo več različnih orodij za vrtanje http://www.metalmikulic.si/baterijski-vrtalnik-li-ion-ds10dfl-ta, ki delujejo na baterije Li-ion. Lionska baterija je polnilna baterija, v kateri se med uporabljanjem orodja, ko se baterija prazni, ioni premikajo od negativne […]

Subscribe US Now