Čiščenje DPF filtra

admin

Verjetno se tudi v vašem avtu na vsake toliko časa med merilniki prižge opozorilna lučka, ki vas opozarja, da se je zamašil filter trdnih delcev oziroma DPF filter, ker se ni uspel samodejno očistiti. 

DPF filtri so nameščeno na vse sodobne dizelske avtomobile. Filtri zadržijo sajaste delce, ki se očistijo tako, da motorna elektronika spremeni način vbrizga v segret motor. Posledično se poveča temperatura izpušnih plinov, sajasti delci pa zgorijo. 

Optimalna regeneracija filtra 

Optimalna regeneracija filtra trdih delcev zahteva ravno prav segret motor ter potreben čas. DPF filter se pri uporabi vozil na krajše relacije pogosto ne zmore regenerirati, ker pogoji zato niso izpolnjeni.

Opozorilna lučka vas opozarja, da imate možnost, da se za nekaj minut odpravite na primer na avtocesto, kjer boste vozilu omogočili prave pogoje, ki so potrebni za regeneracijo DPF filtra. Še ena od možnosti pa je, da avto zapeljete na avto servis, kjer vam ga bodo segreli, posledično se bo s pomočjo diagnostične elektronike sprožila regeneracija. 

Zamašitev filtra 

Če ne boste upoštevali opozorilne lučke, se DPF filter lahko zamaši, zmogljivost vašega vozila se bo bistveno zmanjšala, v skrajnem primeru lahko celo neha delovati. V takem primeru bo treba filter zamenjati. 

Ob neovirani regeneraciji, ki je torej v veliki meri odvisna tudi od vas, je življenjska doba DPF filtra približno 100 000 kilometrov. Poleg kilometrov pomembno vlogo pri njegovi življenjski dobi igra še kakovost goriva. Ko je DPF filter zamašen, ga lahko očistite ali zamenjate. 

Cena novega filtra 

Nov DPF filter vas bo stal nekaj sto evrov. Ravno zato je zelo priporočljivo ročno čiščenje. Filtra vam pri tem ni treba sneti, le odviti ga boste morali. Nato se skozi posebno odprtino vstavi sondo, s pomočjo katere se čistilno sredstvo vbrizgne neposredno v filter trdih delcev. 

Zažrte saje se raztopijo s pomočjo aktivnih sestavin. Nato je potrebno vbrizgati še tekočino za izpiranje, ki razporedi nečistoče po celotnem filtru ter zagotavlja lažje izgorevanje. 

Nakup novega filtra 

DPF filter lahko kupite v spletni trgovini silux.ba, kjer boste izbirali še med drugimi izdelki za svoj avto. Ponudba je kakovostna in tudi cenovno dostopna vsem lastnikom oziroma uporabnikom prevoznih sredstev. 

avtomobilski klinasti jermen

Pomembna komponenta za prenos moči v avtomobilu

Vsako vozilo z motorjem na notranje izgorevanje potrebuje številne tehnologije za prenos pogonske moči na razne komponente. Alternator, kompresor klime, motor za servo volan in druge naprave potrebujejo energijo za svoje delovanje.

Iz iste kategorije:

Next Post

Velikosti SD spominskih kartic

Na trgu lahko najdete številne proizvajalce, ki vam med drugim ponujajo različne spominske kartice za naprave. Med seboj se razlikujejo predvsem po pomnilniški zmogljivosti ter hitrosti prenosa. V osnovi pa se spominska kartica deli na tri različne fizične velikosti.  Iz iste kategorije: Nov EGR ventil za avto po ugodni ceni […]

You May Like

Subscribe US Now