Motorna olja in njihova primarna vloga v avtomobilu

admin

Poglavitna vloga motornih olj za avtomobile je omogočanje nepretrganega tekočega mazalnega filma. Motorna olja tako pomagajo bistveno zmanjševati trenje, prav tako se lahko doseže lažje gibanje delov samega motorja. Seveda je treba ob primarni vlogi olj za vozila omeniti še njihovo sekundarno vlogo. To je odvajanje in prenos toplote na motorni hladilni sistem.

Največje porabe zagotovo nastajajo pri zagonu samega motorja. To pa zato, ker mazalni film tedaj še ni vzpostavljen. Po zagonu motor nekaj trenutkov tako deluje brez zadostnega mazanja. Slednje je povod za povečano trenje, kasneje za večjo obrabo. Za nemoteno delovanje motorja v vozilu je mazalno olje potrebno zato ves čas obnavljati.

Karakteristike olja za motorje vozil

Motorna olja morajo imeti izjemno natančno določene karakteristike. Med najpomembnejše lastnosti takšnega sredstva za vozila zagotovo sodijo viskoznost, strdišče, plemenišče, oprijemanje kovinskih površin ter zadostna stabilnost oziroma odpornost, ne nazadnje še spodobnost samega izpiranja.

Video prikazuje kako delujejo motorna olja za avte

Glede na to, kako tekoče je motorno olje oziroma kakšno gostoto ima, se določa viskoznost. Slednja je daleč najbolj pomembna lastnost vsakega olja za motor vozila. Spreminja pa se glede na samo temperaturo. Strdišče pa označuje temperaturo, pri kateri olje ni več v tekočem stanju. Takšna temperatura morda biti seveda kar se da nizka. Plemenišče pa označuje tisto vrsto temperature, pri kateri motorna olja za avte oddajajo hlape, ki se lahko vžgejo. Takšna temperatura mora biti zato čim višja. Navadno je to nad 220 stopnjami Celzija.

Menjavanje olja za motorna vozila

Za posamezne tipe vozil načeloma servisne intervale ter menjavo olja določajo kar proizvajalci vozil. Najpogosteje se servisni intervali določajo glede na prevoženo kilometrino. To je navadno med 10 000 ter 30 000 prevoženimi kilometri. Seveda se menjava za motorna olja za avte določa tudi glede na čas. To je na leto ali pa na dve leti.

Menjava motornega olja za avto
Za posamezne tipe vozil načeloma servisne intervale ter menjavo motornega olja za avto določajo kar proizvajalci vozil.

Omenjenih intervalov se je treba striktno držati v času same garancije avtomobila. Ko se menja olje za motor avta, je treba torej natočiti olje enakega proizvajalca, enake gradacije, kakovosti in specifikacije. Če je dolivanje olja nujno ter na razpolago nimamo predpisanega ustreznega motornega olja, lahko k sintetičnemu olju dolivamo tudi mineralna motorna olja, prav tako tudi obratno.

Iz iste kategorije:

Next Post

Kaj je prezračevalnik trave in kakšne so njegove prednosti

Prezračevalniki trave so stroji, ki s trate izvlečejo čepke zemlje in tako omogočijo, da se voda in hranila spustijo v zemljo. Tako korenine trave rastejo globlje, zato je trava bolj zdrava in stabilna. Oglejmo si, kako deluje prezračevalnik trave in zakaj je koristen za vašo trato. Iz iste kategorije: Pomembna […]

You May Like

Subscribe US Now