Ustrezno vzdrževanje zavornega sistema v avtomobilih

admin

Zavore za avto poleg pnevmatik sodijo med varnostno najpomembnejše tehnične sklope vozila. Zavedati se morate, da se zavorni sistemi v avtih lahko sčasoma obrabijo ali celo okvarijo. Posledično je še toliko pomembneje, da se avtomobilske zavore redno pregledujejo in vzdržujejo.

Pametno je poznati prav vse znake, ki kažejo na zgodnje težave med zaviranjem. To so na primer: vozilo zanaša v desno ali levo stran, močne vibracije ob zaviranju, neprijeten kovinski zvok, preveč mehak ali pretrd pedal za zaviranje, pogosto blokiranje zavor, vklop kontrolne lučke za zavore. Stanje zavor pa je treba temeljite preveriti vsaj enkrat na leto.

Splošno o zavornem sistemu

Zavorni sistem je pogosto opredeljen kot kompleksen skupek mehanskih, hidravličnih ter elektronskih elementov. Ti s pomočjo trenja zagotavljajo zaustavitev vozila, in to v najrazličnejših pogojih. Zavorni sistem omogoča stabilnost in ohranjanje smeri ter pravočasno in varno zaustavljanje.

trenje avto zavor omogoča, da se vozilo ustavi
Ko pritisnete zavorni pedal, hidravlična tekočina pod pritiskom stisne torni material zavorne ploščice ob površino vrtečega se zavornega koluta. Posledica je trenje avto zavor, ki omogoča, da se vozilo upočasni ali ustavi.

Pri zaviranju glavno nalogo upravljajo zavorne obloge oziroma zavorne ploščice ter zavorni koluti. Ploščice s pritiskanjem na zavorne kolute upočasnjujejo vrtenje kolesa. Na vsak kolut pritiskata dve ploščici, in sicer vsaja z ene strani. Njuna obraba je zlasti odvisna od števila in intenzivnosti zaviranja.

Serviranje avtomobilskega zavornega sistema

Ko se odločimo za servisiranje sistema zavor pri avtu ter za zamenjavo njegovih komponent, je izjemno pomembno, da se pri tem uporabljajo samo kakovostni deli in povsem enakovredne konstrukcijske izvedbe, ki so bile značilne za prvo vgradnjo. Obenem se ne sme zanemarjati pregleda ostalih komponent podvozja, ki so lahko prav tako že izrabljene.

Ob čisto vsaki spremembi obnašanja zavor v vozilu je najpametneje obiskati serviserja. Ta bo preveril, ali je zavorni sistem brezhiben oziroma bo odpravil morebitne napake.

Menjava avto zavor

Zavore so torej eden od tistih elementov v vozilu, ki jih mora redno preverjati serviser. Avto zavore se sčasoma obrabijo in svoje naloge ne opravljajo več tako učinkovito kot prej. Kako hitro se bo zavorni sistem v vozilu obrabil, je v veliki meri odvisno tudi od samega načina vožnje.

Najpogostejše napake pri namestitvi avto zavor!

Priporoča se torej, da se vsaj enkrat do dvakrat na leto oglasite v najbližjem servisnem centru, kjer bodo natančno pregledali stanje zavornega sistema v vašem avtu ter vam primerno svetovali.

Iz iste kategorije:

Next Post

Vrhunska prehrana za mlajše pse in pasje mladiče

Ne glede na velikost, starost in pasmo našega psa mu moramo nuditi kakovostno prehrano. To je še posebej pomembno, če skrbimo za mladiče, saj imajo občutljivo prebavo. Obenem pa potrebujejo minerale in vitamine, da si okrepčajo imunski sistem, razvijejo sklepe in splošno ohranijo svoje zdravje. Zelo zdrava je kuhana hrana […]
kuhana hrana za pasje mladiče

Subscribe US Now