Kaj je sistem za napajanje UPS in kako deluje?

admin

Kadar gre za občutljive naprave, kot so računalniki in serverji, je napajanje neposredno iz napajalnega omrežja lahko zelo problematično. Najpogostejše težave so običajno povezane s prenapetostjo, krajšimi prekinitvami napajanja in spremembami v napetosti. Tovrstne težave najbolje preprečuje sistem za napajanje UPS oziroma brezprekinitveni sistem napajanja.

Brezprekinitveni sistem napajanja UPS je torej nekakšna zaščita, ki deluje tako, da najbolj občutljive naprave ščiti pred izpadi napajanja in vsemi drugimi težavami, ki lahko na napravah povzročijo škodo. Zato so nam danes na voljo različni sistemi UPS, ki so posebej zasnovani za različne pogoje napajanja in zahtevane obremenitve.

UPS (Uninterruptible Power Supply) naprava za računalnike je ključna komponenta, ki zagotavlja neprekinjeno napajanje in zaščito vašega računalniškega sistema.

UPS naprava je osnoven element sistema za napajanje UPS

Sistem za napajanje UPS sestavlja več sestavnih delov ali naprav. Med njimi je najpomembnejša UPS naprava (Uninterruptible Power Supply), brez katere ni sistema neprekinjenega napajanja UPS. UPS naprava priključene uporabnike ščiti pred napetostnimi nihanji in zagotavlja napetost za delovanje tudi takrat, ko pride do popolnega izpada omrežne napetosti. 

Naslednji pomemben člen, ki ga ima sistem za napajanje UPS, je DEA oziroma dizel električni agregat. Polege tega pa je potrebno še stikalo ATS (automatic transfer switch), ki samodejno izbira med omrežno napetostjo in agregatsko. Za domačo rabo, za osebni računalnik ali manjši server je dovolj manjša UPS naprav. Kadar pa si želimo večjo zanesljivost delovanja in moč, pa lahko vzporedno vežemo več UPS naprav.

Zakaj je sistem za napajanje UPS pomemben?

UPS naprave imajo vgrajene baterije, ki v primeru izpada mrežnega napajanja, premostijo izpad z brezprekinitvenim napajanjem bremena. Koliko časa nam bo sistem za napajanje UPS zagotavljal električno napetost, je odvisno predvsem od velikosti vgrajenih baterij oziroma avtonomije UPS naprave.

Sistem za napajanje UPS je torej pomemben predvsem tam, kjer pogosteje prihaja do motenj v omrežju oziroma izpadov električne energije. Priporočamo pa ga tudi v primerih, ko je potrebno zagotoviti brezhibno delovanje varnostnih naprav, požarnega varovanja ali pa alarmnih naprav. 

Z namestitvijo sistema za napajanje UPS pa bistveno vplivamo tudi na življenjsko dobo vseh naprav. Ker le te ob izpadu električne energije ne prenehajo delovati, na ta način torej ne prihaja do neželenih ustavitev ali pa celo do okvar.

Iz iste kategorije:

Next Post

Simptomi in značilnosti depresivne motnje

Depresija je najpogosteje označena kot vrsta duševne motnje, ki vpliva na razpoloženje, vedenje, misli in telesno počutje posameznika. Takšna motnja pri človeku posledično prizadene celotno delovanje. Sami znaki se pri depresiji pojavljajo postopoma. Zanimivo je, da jih v začetku niti ne opazimo oziroma jih menjamo z drugimi vrstami obolenja. Iz […]

Subscribe US Now