Pomembna komponenta za prenos moči v avtomobilu

admin

Vsako vozilo z motorjem na notranje izgorevanje potrebuje številne tehnologije za prenos pogonske moči na razne komponente. Alternator, kompresor klime, motor za servo volan in druge naprave potrebujejo energijo za svoje delovanje. To pa jim omogočajo klinasti jermeni, ki prenašajo moč iz motorja jeklenega konjička v pomožne komponente. Narejeni so iz močne gume z visoko odpornostjo na obrabo in vročino. Sčasoma pa jih je potrebno zamenjati, zaradi mehanične obrabe ali drugega razloga. Zato je dobro, če poznamo njihove osnovne naloge in simptome, ki se pokažejo ob okvari.

Klinasti jermeni prenašajo moč z motorja na druge komponente

Motor v avtu ne ustvarja moči samo za pogonska kolesa. V predelu motorja se skrivajo še druge komponente, ki skrbijo za pravilno delovanje klimatske naprave, avto luči ter celotnega električnega sistema. Zelo pomemben del vseh naprav v našem vozilu je klinasti jermen. Tega sicer ni mogoče opaziti, saj se nahaja v predelu motorja v avtu. Njegova glavna naloga je napajanje oziroma prenašanje pogonske sile z motorja na pomožne komponente v avtu.

Različni tipi avtomobilskih jermenov.

Vozila z motorjem na notranje izgorevanje uporabljajo mešanico goriva in kisika za ustvarjanje pogonske sile. To silo nato sklopka in menjalnik preneseta na kolesa, kar omogoča, da se z avtom peljemo. Vsi avto deli imajo pogosto eno ali več nalog, ki so ključne za varno in učinkovito vožnjo.

Kateri avto deli se največkrat okvarijo?

Vsak lastnik svojega avta se prej ali slej sreča z okvaro enega ali več avto delov, kar je neizogibno. Načeloma so novejša vozila zelo vzdržljiva in tudi uporabljajo številne tehnologije za opozarjanje voznika na mogoče okvare. LED in halogenske žarnice za glavne žaromete se pogosto okvarijo prvo. Te je načeloma zelo preprosto zamenjati, saj se štejejo pod potrošne avto dele, ki niso dragi za nakup.

Sčasoma pa je tudi potrebno zamenjati

Simptomi slabo delujočega klinastega jermena

Vsaka mehanična in elektronska komponenta v našem avtu se sčasoma izrabi. Nekateri deli imajo življenjsko dobo daljšo od samega avta, drugi pa potrebujejo enkratno ali večkratno zamenjavo. Večinoma se mehanični deli hitreje obrabljajo kot drugi, saj so pod večjo obremenjenostjo pri uporabi našega avta. 

avtomobilski klinasti jermen
Motor v avtu ne ustvarja moči samo za pogonska kolesa.

Slabo delujoči klinasti jermeni pa prikazujejo sledeče simptome:

  • Slabo delujoči ali utripajoči glavni žarometi, ko zaženemo motor v avtu
  • Lučka na armaturni plošči v obliki motorja za avto se prižge
  • Iz motornega predela avta prihajajo cvileči zvoki
  • Strgajoč ali ploskajoč zvok
  • Klimatska naprava ne deluje več
  • Izguba delovanja servo volana

Priporočljivo je, da redno pregledujemo vozilo pri lokalnem mehaniku. Dejansko pa je mogoče storiti veliko tudi doma, kar se tiče osnovnih popravil, menjave olja in drugih manjših mehaničnih posegov.

Preberite tudi: Motorna olja in njihova primarna vloga v avtomobilu, ki je omogočanje nepretrganega tekočega mazalnega filma in zmanjševati trenje.

Iz iste kategorije:

Next Post

Zakaj je potrebno redno čiščenje tlakovcev?

Pomembno je, da tlakovce redno čistite, da preprečite nabiranje umazanije. Ko pride čas za čiščenje tlakovcev, potrebujete nekaj stvari: čvrsto krtačo, cev ali tlačni čistilec in nekaj čistila. Uporabite lahko komercialno čistilo za tlakovce ali pa iz vode in mila zmešajte svoje. Ko imate vse potrebno, sledite naslednjim korakom: Iz […]

You May Like

Subscribe US Now