Za vse ljubitelje in uporabnike zgodovinskih in drugih vrst zemljevidov

admin

Z zemljevidi ste se verjetno najprej soočili na začetku šolanja. Spoznavali ste različne vrste zemljevidov in ugotavljali, čemu so namenjeni. Med drugim ste morda spoznali ali omenili tudi zemljevide, ki sodijo v kategorijo starinski zemljevidi sveta. Slednji imajo za marsikoga prav posebno vrednost, za druge pa prav nič.

Sicer pa je verjetnost, da kakšen starinski zemljevid sveta visi kje pri vas doma, saj je bil lahko kdo v preteklosti velik ljubitelj tega ali pa ste strastni zbiralec tovrstnih zemljevidov tudi sami.

Različne vrste zemljevidov

Na voljo so torej najrazličnejši zemljevidi. Ti so na primer prilagojeni glede na potrebe občin, obiskovalcev, prav tako tudi turistično informacijskih centrov. V tem sklopu so denimo na voljo občinske karte s kolesarskimi in pohodniškimi potmi. Prav tako so na voljo tudi trganke oziroma za zelo priročne zemljevide v velikosti formata A3. Vključujejo podrobne informacije o turističnih atrakcijah in podobno.

Najzgodnejši znani starinski zemljevidi sveta
Najzgodnejši znani starinski zemljevidi sveta segajo v klasično antiko in še vedno temeljijo na paradigmi ravne Zemlje. Starinski zemljevidi sveta, ki predpostavljajo sferično Zemljo, se prvič pojavijo v helenističnem obdobju.

Zelo znani in uporabni so tudi tako imenovani panoramski zemljevidi. To so zemljevidi z ilustracijami, ki so videti zelo zanimivi pa tudi izjemno ustvarjalni. Za začetek pa je potrebno izbrati območje, ki se ga bo predstavilo.

Ogled zemljevidov na spletu

Če vas zanimajo starinski zemljevidi sveta ali konkretno našega ozemlja, si nekatere od njih lahko ogledate kar na spletu. Najdite torej primerno spletno stran, kjer vam je želeni starinski zemljevid določenega ozemlja na voljo in si na njem s pomočjo opisov, ki so dodani, oglejte podrobnosti.

V tem videu si bomo ogledali naključne starinske zemljevide sveta od 16. do 19. stoletja, ki so zelo zanimivi.

Nekateri so nad starimi zemljevidi celo tako zelo navdušeni, da jih zbirajo. Navadno takšni zemljevidi krasijo tudi njihove domove. Kupite jih lahko v specializiranih spletnih trgovinah s tovrstno opremo ali pa morda pri katerem drugem zbiratelju zemljevidov.

Velika vrednost starega zemljevida

Če bi pod drobnogled vzeli katerega od starih zemljevidov in bi se na zadevo zelo osredotočili, bi vas to sčasoma lahko pričelo zelo zanimati. Star zemljevid lahko primerjate s sodobnim in ne boste verjeli, do kakšnih razlik lahko prihaja.

Najstarejši ohranjeni zemljevidi sveta so že na prvi pogled res nekaj posebnega in če imate morda doma katerega od njih, je lahko kar precej vreden – zlasti za kakšnega strastnega zbiratelja, ki je zanj pripravljen odšteti večjo količino denarja.

Iz iste kategorije:

Next Post

Najbolj priljubljeni dodatki za vaš avtomobil

Dejstvo je, da so številni deli za avto obvezni in da brez njih ne moremo na cesto. Pomembno je tudi, da dobro delujejo, v nasprotnem primeru jih je treba čim prej zamenjati ali pa popraviti. Na voljo so tudi najrazličnejši dodatki in pripomočki za vozila, ki skrbijo za prijetnejšo in […]
korito prtljažnika avtomobila

You May Like

Subscribe US Now