Najpogosteje menjani rezervni deli avtomobila

admin

Avtomobil je orodje brez katerega si življenja sploh ne moremo predstavljati. Res je, da je vsakodnevno potovanje v službo lahko dokaj stresna izkušnja, posebej, če se vedno znova znajdemo v počasni koloni. Po drugi strani pa je vožnja z našim avtom lahko izredno sproščujoča ter zabavna. V vsakem primeru je dobro, če poznamo nekaj najbolj osnovnih rezervnih delov avtomobila, ki jih bomo sčasoma morali zamenjati. Tako bomo tudi lažje zaznali težave in poskrbeli, da bo vozilo vedno v vrhunskem stanju.

Akumulator moramo zamenjati vsake nekaj let

Vsak avtomobil ima svoj akumulator. Odvisno je od velikosti vozila in njegovih električnih naprav, koliko močan mora biti. Akumulator lahko ponovno napolnimo, če se izprazni med delovanjem. Zadolžen je, da napaja vse komponente, ki porabljajo elektriko v vozilu, kot je radio, klima, navigacija ipd. Čez čas pa si iztroši, kar lahko opazimo po tem, da:

  • Motor avtomobila težje prižgemo
  • Luči, radio in druge komponente delajo slabše ali hitro izpraznijo akumulator, ko stojimo na mestu
  • V mrzlem vremenu traja veliko dalj časa, da prižgemo motor

Priporočljivo je, da opravimo zamenjavo vsake 2-3 leta, odvisno je seveda od moči in kvalitete baterije ter drugih dejavnikov.

Zavore so ključne za varno ustavljanje

Naš avtomobil ima dva sistema, ki skrbita, da se lahko ustavimo. Prvi je pedalo za ustavljanje, drugi pa je ročna zavora, ki jo uporabimo v sili. Oba sistema delujeta neodvisno en od drugega, saj tako zagotovimo, da se vedno lahko varno ustavimo. 

Razervni deli za ustrezno vzdrževanje zavornega sistema v avtomobilih

Zavore so rezervni del avtomobila, ki deluje pod velikim stresom. Tako se ob neprenehnem ustavljanju zavorne ploščice izrabijo. Naš avtomobil ima več načinov, da nas opozori, da jih je potrebno zamenjati. Če imamo novejše vozilo, nam bo računalnik povedal, da je potrebno pregledati zavorne ploščice. Starejša vozila pa imajo sistem, ki nas na to opozori s škripajočim kovinskim zvokom, ki ga vozilo prične proizvajati med vožnjo.

Preberite še naslednji članek: Okrasimo zunanjost svojega avtomobila z letvicami

Sklopka skrbi za prenos moči med menjalnikom in motorjem

Vsak avtomobil ima vgrajeno sklopko. Tudi vozila z avtomatskim menjalnikom imajo sklopko, ki prenaša moč z motorja na menjalnik. Ko pritisnemo stopalo za sklopko, se preneha prenašati moč z motorja na kolesa. Ko pa spustimo pedalo, pa se naš avtomobil začne premikati. Med vsakodnevno uporabo se tako prične obraba sklopke, kar pomeni, da jo bomo nekoč mogli zamenjati. 

Slabo sklopko je preprosto prepoznati, saj motor izgublja moč, kar se kaže v prevelikih obratih na števcu. Tako lahko poskušamo peljati hitreje, moč se pa ne prenaša na kolesa. 

Rezervni deli za avtomobil so dandanes na voljo tudi na spletu. Na spletni strani http://www.silux-auto.it lahko najdemo rezervne dele za vsak osebni avtomobil, kombi, SUV ter industrijska vozila.

Iz iste kategorije:

Next Post

Čiščenje DPF filtra

Verjetno se tudi v vašem avtu na vsake toliko časa med merilniki prižge opozorilna lučka, ki vas opozarja, da se je zamašil filter trdnih delcev oziroma DPF filter, ker se ni uspel samodejno očistiti.  DPF filtri so nameščeno na vse sodobne dizelske avtomobile. Filtri zadržijo sajaste delce, ki se očistijo […]

You May Like

Subscribe US Now